Podpowiem Wam jakie szafki warto mieć w swojej kuchni i czym można wyposażyć niektóre z nich.
W jednym z postów pisałam o strefach w kuchni. Wróćmy częściowo do niego
Strefa zapasów
Kto by nie chciał mieć w domu ogromnej spiżarni, z półkami pod sufit i zapasem soków czy mleka na miesiąc. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na taki luksus, dlatego jeśli jest możliwość proponuję moim Klientom, dużą szafkę, pełniącą rolę spiżarni. Najlepiej komponuje się z lodówką pod zabudowę, ale nie jest to warunek.
W szafce takiej możemy zrobić zwykłe półki, jak również zastosować wysokie kosze cargo.
Zaletą takich koszy jest to, że po wysunięciu mamy dostęp do wszystkich produktów, nawet tych stojących głęboko.
Jeśli natomiast, chcielibyśmy zaprojektować indywidualne wysokości półek, możemy zastosować systemy prowadnic
Strefa przechowywania
Szafki dolne, jakie umieścimy w tej strefie, powinny posiadać jak najwięcej szuflad. Jest to najwygodniejszy sposób na przechowywanie naczyń i sztućców. Możemy dodatkowo, wyposażyć je w różne wkłady
W szafkach górnych przechowujemy tzw. szkło. W sytuacji, kiedy górna półka w szafkach wiszących, jest dla nas zbyt wysoko, producenci proponują windy
Strefa zmywania
Moim zdaniem, najważniejszą rolę w tej strefie (poza oczywistym zlewozmywakiem i zmywarką) gra kosz na odpady. Bardzo wielu z nas zapomina, że szafka z koszem jest jedną z najczęściej otwieranych szafek w kuchni. Dlaczego więc skazujemy się na wolnostojące kosze, do których trzeba się schylać, brudząc przy tym uchwyt frontu, a czasami i szafkę. Pracę, należy sobie ułatwić maksymalnie. A to przecież nie kosztuje tak wiele.
Najwygodniejszy system z jakiego miałam przyjemność korzystać, to szuflada wysuwana na docisk, z umieszczonymi w środku pojemnikami. Dodatkowo segregowanie, nie sprawi nam w tym przypadku trudności, a rachunki będą niższe.
Jeśli w szufladzie z koszem na odpady zabraknie miejsca, obok niej, powinniśmy przewidzieć miejsce na detergenty. Niezawodne są małe kosze cargo. Ich szerokość zaczyna się już od 15cm.
Ważną rolę pełni w tej strefie również ociekacz na naczynia. Nawet jeśli posiadamy zmywarkę, nie wszystkie naczynia możemy w niej zmyć. Dlatego szafka nad zlewozmywakiem, powinna być przeznaczona właśnie na taki ociekacz. Najgorszym rozwiązaniem jest postawienie go na blacie.
Strefa przygotowywania
Poza blatem, który w tej strefie, powinien być najdłuższy, zaplanujmy jak najwięcej szuflad. W pierwszej, na pewno powinny znaleźć się noże, deski do krojenia, odpowiednie sztućce i miarki. Pozostałe, to kwestia indywidualna, ale na pewno musimy znaleźć miejsce na sprzęty, typu blender, mikser, robot kuchenny.
W szafce narożnej, która zwykle pojawia się właśnie w tej strefie dobrze jest zamontować kosze z przeznaczeniem na garnki, lub system narożnych szuflad
Strefa gotowania
Najbardziej przydatne w tej strefie okazują się kosze cargo oraz szuflady. Dzięki możliwości pełnego wyciągu, z łatwością sięgniemy po olej, przyprawy, makaron, itp.
Pamiętajmy, że nie wszystkie garnki i sztućce trzymamy w strefie przygotowywania. Patelnie, woki, rondle, cedzaki, chochle, itp. dobrze gdy są blisko kuchenki. Dlatego zaplanujmy dla nich odpowiednie szuflady i szafki.
Polecam Wam firmy w których znajdziecie opisane przeze mnie systemy i wiele innych rozwiązań
www.peka.pl
www.blum.pl
www.rejs.eu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz