Uwielbiam pracować w ergonomicznej kuchni. W kuchni,
gdzie wszystko ma swoje miejsce, gdzie nie muszę pokonywać zbędnych kilometrów,
żeby przygotować śniadanie, gdzie obowiązek staje się przyjemnością.
Tym razem chciałabym pomóc Wam, w zaprojektowaniu
kuchni zgodnie z pewnymi zasadami.
Podstawową zasadą, która odpowiednio zorganizuje naszą
pracę w kuchni jest podział na strefy, czyli rozmieszczenie poszczególnych
elementów wyposażenia w odpowiednim miejscu i odpowiedniej kolejności, zgodnie
z ruchem wskazówek zegara (dla leworęcznych odwrotnie).
Strefa zapasów - powinna być zlokalizowana po lewej stronie zaraz po wejściu do kuchni. W
jej skład wchodzi lodówka oraz szafki do przechowywania produktów. Tuż przy
niej należy przewidzieć miejsce na odłożenie produktu i wstępną obróbkę.
Strefa przechowywania - w tej części powinny znajdować się wszystkie
potrzebne do obróbki sprzęty, np: talerze, sztućce, garnki, szklanki itp. Blat
przynależący do tej strefy, doskonale sprawdzi się podczas przygotowywania
posiłków nie wymagających mycia, lub do prac dodatkowych.
Strefa zmywania - ta strefa, to elementy służące do walki z brudem. Należą do niej,
zlewozmywak, zmywarka i kosz na śmieci. Kosz na śmieci powinien znajdować się
jak najbliżej zlewozmywaka, najlepiej w szufladzie z frontem otwieranym przy pomocy
docisku. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie, które pomaga zachować czystość i
higienę. W szafce pod zlewozmywak, oprócz kosza na śmieci, można przechowywać również
detergenty i środki czystości.
Strefa przygotowywania - podstawowym elementem strefy przygotowywania jest
blat. Jego długość nie powinna być mniejsza niż 80cm, bo to właśnie tu odbywają
się najważniejsze prace związane z przygotowaniem posiłku do spożycia lub
gotowania. W tej części powinny znajdować się również sprzęty typu blender,
mikser, ale również deski do krojenia, noże i przyprawy.
Strefa gotowania - jest to ostatnia strefa, w skład której wchodzi kuchenka, piekarnik,
mikrofalówka, okap, a także szafka na przechowywanie garnków. Po prawej stronie
kuchenki, powinien znajdować się blat o szerokości min. 40cm, służący do
odstawienia ugotowanej potrawy lub brudnych naczyń.
Wygodnym rozwiązaniem jest umieszczenie piekarnika na
wysokości 75-90 cm.
Konieczne jest, aby opisane strefy rozmieszczone
były w tzw. trójkącie roboczym
Główne elementy tych stref, czyli lodówka, zlewozmywak
i płyta kuchenna są wierzchołkami wspomnianego trójkąta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz