Jest tylu przeciwników, otwartej kuchni, ilu zwolenników.
Ja opiszę wady i zalety każdej z nich, a Wy zdecydujecie, którą chcielibyście przenieść do swojego domu.
KUCHNIA OTWARTA
Zalety
1. Otwarta przestrzeń, która optycznie powiększa, zwłaszcza małe wnętrza
2. Stały kontakt z gośćmi, rodziną, małymi dziećmi - nie musimy zostawiać ich samych w salonie, gdy trzeba wstawić wodę na herbatę
3. Możliwość połączenia dwóch przyjemności - gotowanie + oglądanie tv
4. Jeśli zainwestowaliśmy w super sprzęt i designerskie meble, możemy dyskretnie pochwalić się nimi
Wady
1. Zapachy z gotowanych i pieczonych potraw, natychmiast przenoszą się do salonu i innych pomieszczeń. Nie prawdą jest, że wystarczy mocny okap. Pamiętajmy o piekarniku
2. Wszelkie hałasy, czajnika, okapu, zmywarki, bywają uciążliwe podczas odpoczynku w salonie
3. Zawsze, powinien panować ład i porządek, nie możemy pozwolić sobie na niepozmywane naczynia
4. Jeśli osoby mieszkające z nami, wstają do pracy później niż my, lub wracają kiedy już śpimy, otwarta kuchnia uniemożliwia swobodne przygotowanie posiłku
KUCHNIA ZAMKNIĘTA
Zalety
1. Po przygotowaniu posiłku, możemy odłożyć sprzątanie na później
2. Zapachy z gotowanych i pieczonych potraw, z trudem przenoszą się do salonu i innych pomieszczeń.
3. Zyskujemy dodatkową ścianę, np. na szafki
4. Wszelkie hałasy są mniej uciążliwe
Wady
1. Zamknięta przestrzeń nie wpływa korzystnie, zwłaszcza na małe mieszkania
2. Podczas spotkań z przyjaciółmi, czujemy się odizolowani
3. Nie możemy kontrolować gotowanych potraw, będąc w tym czasie w salonie, dlatego skazani jesteśmy na długie przesiadywanie w zamkniętym pomieszczeniu
4. Podczas spotkań rodzinnych, pokonujemy setki metrów, żeby przenieść potrawy z kuchni do jadalni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz