środa, 10 kwietnia 2013

płyta indukcyjna czy gazowa

Chciałabym podzielić się z Wami, moją fascynacją co do płyty indukcyjnej i polecić każdemu kto jeszcze ma wątpliwości, co wybrać.
Do tej pory używałam kuchenki gazowej, bo wydawało mi się że jest znacznie tańsza i mogę na niej postawić każdy garnek i każdą patelnię.
Wyleczyłam się z tej myśli bardzo szybko. Pewnej soboty, postanowiliśmy ze znajomym, który posiada indukcję, sprawdzić, ile właściwie kosztuje nas ugotowanie zupy. Spisaliśmy liczby z licznika prądu i przystąpiliśmy do gotowania. Wyobraźcie sobie, że woda z warzywami zagotowała się po 4 minutach, gdzie na kuchence gazowej trwa to około 10-15 minut. Później dodawaliśmy wszystko zgodnie z przepisem i po 40 minutach, zjadaliśmy nasz "eksperyment". Byłam zdumiona, że wszystko tak szybko się ugotowało. Po przeliczeniu, okazało się, że koszt ugotowania zupy, na płycie indukcyjnej, to zaledwie 70gr. nie wspomnę już o zaoszczędzonym czasie. I nie prawdą jest, że indukcja szkodzi zdrowiu. Płyta indukcyjna produkuje pole magnetyczne tylko na dnie garnka, nie uwalniając się na zewnątrz.
Jeśli nadal macie wątpliwości, przedstawię nieco czytelniej, plusy i minusy płyty indukcyjnej i gazowej


PŁYTA GAZOWA



Plusy

1. Możemy korzystać z wszystkich dostępnych garnków i patelni
2. Odrobinę tańsze rachunki za użytkowanie
3. Sama płyta, jest tańsza w zakupie

Minusy

1. Niesamowicie brudzi garnki i odbarwia kolory na patelniach
2. Jeśli mieszkamy w bloku, płacimy opłaty stałe za gaz, nawet jeśli go nie używamy
3. Jeśli mieszkamy w domu, musimy co kilka tygodni, taszczyć butlę z gazem lub płacić dodatkowo za transport i podłączenie
4. Potrawy gotują się bardzo wolno
5. Istnieje możliwość poparzenia się, zwłaszcza o nagrzane przez płomień uchwyty garnków
6. Konieczny jest okap kuchenny
7. Tłuste osady na meblach kuchennych
8. Bardzo ciężko wyczyścić przypalone resztki
9. Nawet kilka minut po zdjęciu garnka, palniki nadal są gorące
10. Możliwość wybuchu lub zatrucia
11. Oddaje ciepło do pomieszczenia, co zwłaszcza latem, jest bardzo uciążliwe

 
PŁYTA INDUKCYJNA


Plusy

1. Nie brudzi garnków
2. Brak dodatkowych opłat, mam na myśli opłaty stałe za przyłącze gazu
3. Potrawy gotują się znacznie szybciej
4. Nie ma możliwości poparzenia się, uchwyty garnków są zimne, a po zestawieniu, palnik szybko stygnie
5. Brak tłustych osadów na meblach kuchennych
6. Ogromna łatwość w czyszczeniu
7. A przede wszystkim, piękna w swej prostocie

Minusy

1. Odrobinę wyższe rachunki za prąd
2. Niewskazana dla osób z rozrusznikiem serca, wbudowanym aparatem słuchowym, itp.
3. Droższa w zakupie
4. Konieczność zakupu specjalnych garnków

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza